Strugurii de Chardonnay dau viata celui mai popular vin alb din lume, fiind un soi care se poate adapta la conditiile disponibile in multe regiuni din lume. Pentru ca este atat de versatil si se dezvolta cu usurinta, poate capata nenumarate calitati, insa in general un vin Chardonnay este sec, corpolent si ascunde arome care variaza de la ananas la fructe exotice sau mere. Pe masura ce se invecheste dezvaluie note de vanilie, avand valori moderate de alcool si aciditate.
Aromele vinului Chardonnay pot fi impartite in
doua categorii principale: aromele primare si cele secundare. Cele primare
provin direct de la struguri si pot aminti de minerale, citrice si nu numai. Atunci
cand strugurii sunt crescuti intr-un climat calduros tind sa obtina mai mult
zahar, iar aciditatea se pastreaza la valori minime, aromele sale fiind astfel
bogate si fructate. In schimb, atunci cand strugurii se recolteaza mai tarziu
capata arome de citrice foarte intense. Aromele secundare apar in urma
procesului de vinificatie, iar aici totul tine de tehnicile folosite si de
maiestria oenologului. Se pot capata arome de condimente, vanilie, cocos si nu
numai, iar acestea pot fi influentate inclusiv de lemnul butoaielor sau
tank-urilor in care se lasa la maturat.
Chardonnay este un soi de struguri originar
din regiunea Burgundia a Frantei, fiind una prestigioasa in care se produc
unele dintre cele mai sofisticate vinuri din lume. In viile Budureasca, acesti
struguri beneficiaza de conditiile ideale, iar vinul produs aici contine note
intense de citrice, fructe tropicale completate cu accente de stejar care
provin de la lemnul in care a fost invechit. Acestea sunt vinuri tinere care se
potrivesc de minune alaturi de o multime de preparate, de la fructe de mare,
pana la salate usoare, in timp ce vinurile maturate sunt mai bune alaturi de
preparate din peste la gratar sau alaturi de paste cu sosuri albe. Datorita
implicarii in procesul oenologic, nu este de mirare de ce vinul din struguri de
Chardonnay se numara in topul preferintelor tuturor romanilor in materie de
vinuri albe.
Chardonnay din gama Budureasca Premium este un
vin de inalta calitate ce merita descoperit de catre impatimitii acestei
bauturi. Strugurii se culeg la maturitate deplina, atunci cand sunt aurii si
translucizi, provenind de pe mai multe parcele, fiecare dintre acestea avand
propriile caracteristici ce se revarsa asupra vinului obtinut. Vinul este
maturat lent, intai in baric, apoi la sticla, astfel incat sa obtina savoarea
pentru care este atat de apreciat, castigand inclusiv nenumarate premii la cele
mai prestigioase competitii de profil. Descopera vinul Chardonnay din gama
Budureasca Premium care te va incanta prin culoarea sa galben-verzui pal, avand
nasul intens si arome de fructe tropicale, papaya si guava completate cu note
delicate de agrise. Corpolenta este ideala, aciditatea este proaspata, iar
gustul de fructe tropicale se imbina perfect cu finalul lung si cremos, ceea ce
face ca acest vin sa asigure o experienta gustativa cu adevarat speciala. Se
poate servi alaturi de diferite preparate, in special somon la gratar, fructe
de mare, paste in sos alb, branzeturi proaspete, risotto cu legume si nu numai.
Fumé din gama Budureasca Premium este un alt
vin deosebit care merita incercat. Acesta este obtinut din amestecul a trei
soiuri de struguri, Chardonnay, Sauvignon Blanc si Pinot Gris, fiind nevoie de
o bogata experienta pentru a gasi echilibrul perfect intre acestea. Numele este
inspirat de la aromele sale asemanatoare fumului ce provin de la lemnul
butoiului de stejar in care s-a maturat vinul. Se remarca prin culoarea sa
galben pai, avand nasul de fructe exotice si stejar care ne incanta. Gustul
este proaspat, complex si aminteste de vanilie si de gutuia coapta. Se simte
delicat pe palatin si ca nivel de aciditate este placut, iar postgustul este
fin si consistent. Alege acest vin si il poti servi alaturi de diferite
preparate din peste, fructe de mare, pui, branzeturi, paste carbonara si nu
numai.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu